Skavsår i underlivet

Att få skavsår i underlivet är vanligt och kan göra väldigt ont. Ofta uppstår skavsåren i samband med samlag där friktionen blivit för hög.


Skavsår i underlivet

Skavsår i underlivet efter samlag

Att få skavsår i underlivet är vanligt och kan drabba vem som helst som är sexuellt aktiv. Om du har skavsår så ska du undvika ytterligare friktion till dess att skavskåret har läkt.

Anledningen till att detta är för att kroppen känner av smärtan och skyddar dig mot att få ont igen. Detta kan därför leda till att du kan få samlagssmärtor (vestibulit) fast du inte har skavsår.

Andra orsaker

Du kan även få skavsår i underlivet av att ha för tighta jeans eller om du cyklar mycket.

Skavsår hos män

Skavsår kan även drabba män. Ofta uppstår då skavsåret runt och under förhuden eller på ollonet. Dessa skavsår går lätt upp vid samlag eller onani. Det är då viktigt att du låter skavsåret läka i sin egen takt.

Det kan vara skönt att smörja in huden med olja för att minska friktionen mot trosor eller kalsonger.

Smörj i förebyggande syfte

För att undvika att du får skavsår i underlivet kan du smörja in den känsliga huden i underlivet med olja. Det går bra med vanlig olivolja men det finns även speciellt framtagen intimolja att köpa på apoteket.

Smörj då in underlivet efter duschning och efter samlag.

Vid samlag är det viktigt att använda glidmedel, även om du känner dig upphetsad och våt.

Sök vård

Sök vård om skavsåren inte läker eller om du alltid får ont vid samlag. Hos kvinnor kan detta röra sig om vestibulit och hos män kan det bero på för trång förhud.

En trång förhud kan enkelt åtgärdas med en omskärelse som görs med lokalbedövning.