Undvik skavsår vid vandring

Har du köpt nya vandringskängor eller ska du ut på vandring? Det finns några enkla saker du kan göra för att undvika skavsår och göra din vandring mycket trevligare.


1. Använd väl ingångna och välsittande skor

Skavsår vid vandring

Ta hand om dina fötter lite extra under en vandring för att undvika skavsår.

Om du ska ut och gå under en längre tid ska du använda bekväma och väl ingångna skor. Börja inte din längsta vandring med helt nya skor.

Om du ska ändå har köpt helt nya kängor inför en vandring så är det väldigt viktigt att du använder dessa innan du påbörjar vandringen. Använd dem som vardagsskor.

Börja med att gå i dem i 15 minuter åt gången. Öka succesivt. Om skon har svårt att forma sig efter dina fötter så kan du gå med dem med en blöt strumpa i. Köp dina nya vandringskängor i tid och ha tålamod.

Fötterna kan svullna

Tänk också på att dina fötter kan svullna under en vandring. Därför är det viktigt att ha rätt storlek på kängorna. I en friluftsbutik så får du hjälp med att hitta rätt känga utifrån din fot och den terräng du ska vandra i.

2. Dubbla strumpor

Skavsår kan även uppstå av friktionen mellan strumpa och hud. Men genom att ha dubbla strumpor på dig så blir friktionen inte lika stor.

Dessutom blir det en skönare dämpning i skon av dubbla strumpor. Detta kan vara ett smart knep om du ska vandra långa sträckor.

3. Strumpor i ull

För bäst effekt ska du ha en tunn syntestrumpa så som en nylonstrumpa närmast huden och ovanpå den en strumpa i ull eller i blandat material.

Strumpor i ull är oftast det bästa valet. Ullens egenskaper håller foten torr och varm, även efter flera dagars användning.

Undvik en strumpa i bomull för den blir lätt fuktig.

4. Ha torra fötter

Byt strumpor ofta och undvik strumpor i bomull eftersom dessa lätt bli fuktiga.

5. Tejpa utsatta hudområden

Istället för skavsårsplåster kan du även använda sporttejp för att tejpa utsatta platser när du ska gå långa sträckor. Använd dock inte vanligt plåster då detta oftast glider.

6. Ta hand om dina fötter

Under vandringen är det viktigt att du tar hand om dina fötter. Fila, smörj och klipp dina naglar. Ge även dina fötter en massage då och då för att stimulera blodcirkulationen.

Låt även dina fötter lufta en stund då och då. Ta av dig kängorna. Om dina fötter har svullnat så kan du kyla ner dem.